Algemeen
Home
Nieuwsbrief
Bekijken advertenties
E-mails lezen
Nederlandstalig
Engelstalig
Klikken
Webmasters
Affiliate
Betalingen
Erotiek
Wedden/Gokken
Poker
Casino
Online traden
Sportweddenschappen
Value betting
Inzetbepaling
Overige
Foto's
...
Digitaal betalen
Overzicht

Geldverdienen met je website? Altijd raak met Linki.nl!
Linkpartners
Links

Stock fotografie

Hoe kan je jouw foto's omzetten in euros?

Voor wie?

Voor iedereen. Als je een liefhebber bent van fotografie is het tijd dat je jouw hobby omzet in een bijverdienste. Het maakt niet uit de je amateur of professioneel fotograaf bent. De enige voorwaarde is dat je beschikt over een degelijk digitaal fototoestel en bij voorkeur een fotobewerkingsprogramma zoals Paint Shop Pro (Beschikt over een zeer goede ruisonderdrukking) of Photoshop. Beschik je niet over deze programa's kan je steeds de gratis bewerkingsprogramma's Photofiltre of Irfanview downloaden. Deze hebben iets minder mogelijkheden, maar zijn wel eenvoudig in gebruik.

Stock Photos, Royalty Free Stock Photography, Photo Search
Big Stock Photo is een ideale website voor beginners. Ervaren fotografen bekijken best de links beneden aan deze pagina.

Waarvoor krijg ik geld?

Een grote groep mensen en bedrijven zijn op zoek naar geschikte foto's om te gebruiken op hun website, postkaarten, magazines, boeken, advertentiecampagnes, etc. Soms wil men zelfs foto's om op producten zoals t-shirts, muismatten, tassen en dergelijke te printen. Deze foto's kopen ze aan op verschillende websites. De meeste van deze websites kopen zelf de foto's bij mensen zoals jou aan. Opgelet! Als je jouw foto's verkoopt betekent dit niet dat je geen eigenaar meer bent van de foto's. De koper heeft alleen het recht om de foto te gebruiken, jij blijft de eigenaar. Hierdoor kan je dezelfde foto meermaals verkopen.

De foto die je verkoopt noemt men een stock foto. Wat is nu precies de betekenis van een stock foto? Dit is een foto die je reeds genomen hebt en waarvan je de copyright bezit. Het is dus eigenlijk een foto die je zelf genomen hebt en die deel uitmaakt van jouw "stock". Het tegenovergestelde van een stock foto is een foto die je genomen hebt in opdracht van iemand. Iemand vraagt je dus een bepaalde foto voor hem te nemen. Let er dus op dat het verschil is dat bij de stock foto het een foto betreft die al bestaat en bij de foto in opdracht bestaat de foto nog niet. Een hij genomen is zal jij trouwens niet de eigenaar zijn. De persoon die de opdracht geeft is de eigenaar. Omdat foto's in opdracht duur zijn, veel tijd in beslag neemt en risicovol is werken website graag met stock fotografie. Iedereen kan dan namelijk foto's opsturen waardoor er een zeer groot aanbod zal ontstaan waar iedereen wel zijn zin in kan vinden.

Je kan meestal ook geld verdienen door andere fotografen aan te melden of foto's van hun website te verkopen.

Copyright? Hoe werkt dit precies?

Misschien vraag je jezelf af hoe je ervoor kan zorgen dat je een copyright hebt voor je foto's. Wel, dit is zeer eenvoudig. Vanaf je een foto genomen hebt bezit je namelijk een copyright op de foto. Je hoeft geen formulieren in te vullen en zeker geen watermerkt aan te brengen op je foto (dit aanvaarden de stock fotografie websites namelijk niet). Als je dus de foto zelf hebt genomen zit je goed. Er bestaan wel enkele opmerkingen die moeten gemaakt worden. Als je een foto neemt van iemand die herkenbaar op de foto staat heb je zijn schriftelijke toestemming nodig dat je de foto mag verkopen (een standaardformulier kan je downloaden op de websites van de stock fotografie bedrijven) en als je foto's neemt op de eigendom van iemand anders (bijvoorbeeld een foto genomen van een huis in iemand zijn voortuin) heb je ook de toestemming nodig van de eigenaar. Voor de preciese wetgeving richt je jezelf best tot de stock fotografie bedrijven. Zijn screenen ook alle foto's voor ze binnenkomen, dus in principe moet je jezelf geen zorgen maken.

Hoeveel verdien ik?

Dit hangt af van waar je de foto verkoopt en voor welke doeleinden. Het absolute minimum dat ik ben tegengekomen is $ 0,25 per foto. Hou er wel rekening mee dat je de foto's meermaals mag verkopen. Er zijn verschillende foto's die reeds meer dan 1.000 keer zijn verkocht. Soms is het dus interessanter te kiezen voor een website die minder geeft per verkochte foto, maar een massa foto's verkoopt dan voor een website die je een hoge commissie geeft, maar zelden een foto verkoopt. Het beste is natuurlijk dat je de foto bij zoveel mogelijk websites verkoopt. Dikwijls liggen de verdiensten echter hoger. Veel website geven je $ 1 tot $ 2 voor een verkoop voor standaard doeleinden. Deze lopen dikwijls op tot een $10-$20 als men de foto's wil gebruiken om bijvoorbeeld op t-shirts of iets dergelijks te verkopen. Een maximum is er eigenlijk niet. Verdiensten in de marge van $50-$100 zijn zeker nog realistisch, maar natuurlijk niet voor de standaardfoto's. De bedrijven betalen dikwijls uit via een digitale rekening. Je kan hierover meer informatie vinden in onze sectie over digitaal betalen.

Klinkt goed, waar moet ik me registreren?

Er zijn verschillende websites waar je jezelf kan registreren als je foto's wil verkopen (of misschien wel kopen). We stellen het op prijs als je jezelf aansluit via onderstaande links. Dit zijn enkele interessante mogelijkheden:

123rf (beginners)
Bigstockphoto (beginners)
Shutterstock
(ervaren fotografen)
Crestock (ervaren fotografen)
Featurepics (beginners)
Dreamstime (ervaren fotografen)
Canstockphoto (beginners)
IStockphoto (ervaren fotografen)
Fotolia (ervaren fotografen)

Bigstockfoto, Featurepics en 123rf zijn aanraders voor beginners! Shutterstock is een absolute topper!

Tips

  • Bewerk je foto's met fotobewerkingssoftware om ze mooier te maken. Paint Shop Pro beschikt bijvoorbeeld over een zeer goede ruisonderdrukking
  • Het onderwerp van je foto is natuurlijk belangrijk. Volgende onderwerpen zijn zeer populair: zakenmensen, bijdrijfssettings, concepten, sport, zeldzame artifacten, seizoensthema's (kerstmis, nieuwjaar, holloween, pasen,...), mode en voeding.
  • In het begin zal je moeilijkheden hebben om goede onderwerpen te vinden. Neem eens een kijkje bij de best verkochte foto's op de verschillende stockwebsites om na te gaan wat de mensen zoeken. Als je wat ervaringen opdoet zal je ook wel snel ontdekken wat verkoopt en wat niet.
  • Meer informatie over geld verdienen met een digitaal fototoestel: Digi Camera Cash
  • Heb je nog tips of opmerkingen? Laat het ons weten op info@getpaid.be.
Zin in een leuk gezelschapsspel?
2003-2010 Getpaid.be - All rights reserved. Powered by iThomas.be. Bekijk statistieken
Partner van Voetbalpronostiek, Spelwereld en Speelkoning