Algemeen
Home
Nieuwsbrief
Bekijken advertenties
E-mails lezen
Nederlandstalig
Engelstalig
Klikken
Webmasters
Affiliate
Betalingen
Erotiek
Wedden/Gokken
Poker
Casino
Online traden
Sportweddenschappen
Value betting
Inzetbepaling
Overige
Foto's
...
Digitaal betalen
Overzicht

Geldverdienen met je website? Altijd raak met Linki.nl!
Linkpartners
Links
Untitled Document

Value betting?

Hoe kan je winst maken bij sportweddenschappen?

Het concept "waarde"

Value betting is een methode van wedden die voor veel mensen een aaanzienlijke aanpassing vraagt. Veel mensen gaan namelijk wedden op het resultaat dat men het meest waarschijnlijk acht. Dit lijkt op het eerste zicht logisch, maar als men hier verder over nadenkt is het minder evident dan op het eerste zicht zou blijken. Volgend voorbeeld zal dit verduidelijken.

Stel dat ik de volgende weddenschap zou aanbieden. Ik ga werpen met een dobbelsteen en de kans op elk van de 6 mogelijke uitkomsten is dus 16,67% (1/6). Stel dat ik je indien je zou wedden op 1 als notering 7 zou aanbieden en indien het resultaat een getal van 2 t.e.m. 6 is, zou ik je als notering 1,05 aanbieden. Je zou kunnen denken "ik wed op een getal van 2 tot 6 en heb het meeste kans om te winnen". Dit is correct, maar dit zou echter niet de beste oplossing zijn, want stel dat je dit spel blijf spelen zou dit je in het verlies duwen. Stel dat je 100 keer € 1 zou inzetten, dan zal je wel statistisch gezien 83,33 (5/6*100) spelletjes van de 100 winnen, maar dan heb je € 100 ingezet en slechts € 87.5 gewonnen. Stel dat je nu 100 keer € 1 inzet dat 1 de uitkomst van de worp zou zijn, dan ga je slechts 16.67 spelletjes van de 100 winnen, maar ga je € 116.67 gewonnen hebben. Je ziet dus dat wedden op de favoriet wel denkbaar zou zijn als je maar 1 keer speelt, maar dat als je blijft spelen dit niet de beste manier is om winst te maken.

Om succesvol aan value betting te doen is het dus niet zozeer de opdracht om de winnaar te kiezen, maar is het enkel en alleen de kunst van goed te voorspellen wat de kans is op elk van de mogelijke uitkomsten en enkel en alleen te wedden als je ziet dat je mening sterk genoeg afwijkt met de mening van de bookmakers. Je moet dus voortdurend wedden op de uitkomst waarvan de bookmaker de kans onderschat. Omwille hiervan is het af te raden om te wedden op favorieten. Veel mensen gaan namelijk op de grote clubs gokken en hierdoor gaan de bookmakers de kans op een overwinning van deze clubs overschatten om te compenseren. Men gaat dus de uitbetaling voor een favoriet verminderen om minder mensen er op te laten spelen. Hierdoor kan je dikwijls een mooi zakcentje verdienen door om de underdog te wedden.

Hoe werkt value betting dan precies?

Value betting is wedden op de uitkomst van een wedstrijd waarvan je denkt dat de notering van de bookmaker te hoog is. Je gaat dus niet noodzakelijk wedden op de ploeg waarvan je denkt dat ze de meeste kans heeft om te winnen. Als de bookmakers Anderlecht een notering van 4 geven om te winnen bij Club Brugge wil dit zeggen dat als Anderlecht minstens in 25% (=1/4) van de gevallen wint het rationeel is om op Anderlecht te wedden. Stel dus dat je van mening bent dat Anderlecht in 40% van de gevallen zal winnen is naar jouw mening de notering voor Anderlecht te hoog gezet en zal je dus indien je de principes van value betting hanteert een weddenschap afsluiten dat Anderlecht gaat winnen bij Club Brugge. Om dit te verduidelijken zullen we dit nog verduidelijken via een ander voorbeeld. Twee personen willen wedden op de wedstrijd Lokeren - Genk. Persoon 1 gaat wedden op de ploeg waarvan hij verwacht dat ze de winnaar wordt en persoon 2 gaat enkel value bets aanvaarden. Stel dat beide personen de kansen op dezelfde manier inschatten en dat deze kansverdeling als volgt is:

- Thuisoverwinning: 25%
- Gelijkspel: 20%
- Uitoverwinning: 55%

Persoon 1 gaat wedden op Genk ongeacht van de notering van de bookmaker. Stel dus dat deze bookmaker een notering geeft van 1,1 voor Genk, dan zal hij toch nog wedden. Eigenlijk is dit niet rationeel aangezien hij op lange termijn geen positief rendement zal behalen. We kunnen dit als volgt inzien. Indien men deze wedstrijd 100 keer zal spelen zal Genk er volgens bovenstaande kansverdeling 55 winnen. Als hij elke keer zou wedden op deze wedstrijd zou hij dus 45 weddenschappen verloren hebben en 55 weddenschappen gewonnen. De gewonnen weddenschappen zouden hem € 55 (=10x55x0,1) opleveren (indien hij telkens € 10 zou ingezet hebben), maar de verloren weddenschappen zouden hem € 450 gekost hebben. Nadat deze wedstrijd dus 100 keer gespeeld is zou hij een verlies van € 395 opgelopen hebben.

Persoon 2 die het principe van value betting volgt zal echter wel rekening houden met de notering van de bookmaker. Stel dat de bookmaker een notering geeft van 4,5 voor een overwinning van Lokeren, dan zal een inzet van € 10 resulteren in een verwachte opbrengst van € 11,25 (=10x4,5x0,25). Dit is een verwacht rendement van 12,5%. Indien men de principes van value betting in acht neemt ziet men dat men gegeven de bovenstaande kansverdeling een overwinning van Lokeren zal voorspellen alhoewel men niet verwacht dat ze de wedstrijd zullen winnen. Stel dat we opnieuw 100 keer deze wedstrijd zouden spelen, dan zal persoon 2 slechts 25 wedstrijden winnen en maar liefst 75 wedstrijden verliezen. Persoon 2 zou echter € 875 verdienen aan de gewonnen wedstrijden en € 750 verliezen aan de verloren weddenschappen wat een winst is van € 125. We stellen dus vast dat persoon 2 die telkens gewed heeft op een ploeg die niet de verwachte winnaar was een positief resultaat heeft en persoon 1 die telkens koos voor de ploeg die verwacht werd te winnen een negatief resultaat heeft. Value betting wil natuurlijk niet zeggen dat men altijd zal wedden op de underdog, maar dat men zal wedden indien men een positief rendement verwacht. Het zou duidelijk moeten zijn dat men bij value bets niet kijkt naar het aantal wedstrijden dat men heeft gewonnen, maar enkel naar de opbrengst die men ermee heeft gerealiseerd. In ons voorbeeld gaat men wedden op Lokeren indien de notering hoger is dan 4 (=1/0,25), op een gelijkspel indien de notering hoger is dan 5 (=1/0,2) en op een overwinning van Genk indien de notering hoger is dan 1,82 (=1/0,55). De notering vanaf dewelke we gaan wedden indien we value betting toepassen noemen we hier de drempelnotering.

Het is wel zo dat indien men maar één enkele weddenschap afsluit, dat persoon 1 de grootste kans heeft om deze winstgevend af te sluiten. Indien we echter gaan kijken naar de lange termijn is het persoon 2 die de beste zaak doet. Value betting is dus een theorie die enkel succes zal boeken op lange termijn. Aangezien de meeste mensen op korte termijn positieve resultaten willen behalen gaan velen wedden op de ploeg waarvan men verwacht dat ze zal winnen, zonder dat men voldoende rekening zal houden met de notering die erbij hoort. Het valt op te merken dat grote favorieten zelden een notering krijgen die geschikt is voor value betting. Dit komt omdat bookmakers verwachten dat er veel zal gegokt worden op deze ploeg en daardoor verlagen ze de notering voor de favoriet om het aantal weddenschappen erop te beperken.

Als men value betting wil gebruiken moet men de volgende 3 stappen overlopen:
1. Stel een betrouwbare kansverdeling op voor de wedstrijd en bereken op basis hiervan de drempelnotering.
2. Vergelijk deze drempelnotering met de noteringen van de bookmakers.
3. Sluit een weddenschap af indien de notering van een bookmaker hoger is dan de drempelnotering.

Stap 1 is het grote probleem waar we mee te kampen hebben indien we value betting willen toepassen. Het is niet eenvoudig om een kansverdeling op te stellen die beter is dan deze van de bookmakers. Dit wordt nog extra bemoeilijkt doordat bookmakers een marge hanteren zodat de noteringen lager uitvallen dan zou mogen volgens hun kansverdeling. Indien het eenvoudig zou zijn om een exacte kansverdeling op te stellen zouden bookmakers echter niet kunnen bestaan. Het is net de onzekerheid omtrent de mogelijke uitkomst van een weddenschap waarin bookmakers hun ontstaan kunnen vinden. Aangezien bookmakers ook onzekerheid hebben zullen zij geen perfecte noteringen kunnen aanbieden. Indien je een bookmaker kan vinden die een slechtere kansverdeling opstelt dan jezelf kan je door value betting hem verslagen.

Open je graag een account bij een bookmaker? Neem dan een kijkje op onze pagina over sportweddenschappen.

Zin in een leuk gezelschapsspel?
2003-2010 Getpaid.be - All rights reserved. Powered by iThomas.be. Bekijk statistieken
Partner van Voetbalpronostiek, Spelwereld en Speelkoning